Strona główna  ›  Informacje ważne dla pacjenta
Jak zwiększyć skuteczność i bezpieczeństwo antybiotykoterapii
Jednym z najistotniejszych elementów skuteczności antybiotykoterapii jest zdyscyplinowanie pacjenta, które powinno polegać na przyjmowaniu antybiotyków w odpowiednich odstępach czasu oraz przez określoną przez lekarza liczbę dni.

Jak stosować leki?

  • Amoksycyklina – niezależnie od posiłku
  • Azytromycyna – 1 godzina przed lub 2 godziny po posiłku
  • Cefadroksyl – niezależnie od posiłku
  • Cefaklor – tabletki o modyfikowanym uwalnianiu, w trakcie posiłku
  • Cefaleksyna (odpowiedniki: Cephalexin, Keflex, Oracef, Sporidex, Zecef) – niezależnie od posiłku
  • Ceftybuten – tabletki niezależnie od posiłku, zawiesina 1-2 godziny przed lub 2 godziny po posiłku
  • Cefuroksym (aksetyl) – po posiłku
  • Cyprofloksacyna – niezależnie od posiłku
  • Doksycyklina (odpowiedniki: Dotur, Doxicin, Doxycilin-Stada 100, Doxyratio M, Supracyclin Tabs, Unidox Solutab.) – pokarmy mleczne i alkohol zmniejszają wchłanianie z przewodu pokarmowego, w innych przypadkach niezależnie od posiłku
  • Erytromycyna – 1 godzina przed posiłkiem
  • Klatromycyna – w trakcie posiłku
  • Klindamycyna – niezależnie od posiłku
  • Ko-trymoksazol – niezależnie od posiłku
  • Limecyklina – niezależnie od posiłku
  • Norfloksacyna – 1 godzina przed lub 2 godziny po posiłku; pokarmy i napoje, które zakwaszają mocz, zmniejszają skuteczność terapeutyczną
  • Ofloksacyna – na czczo lub w trakcie posiłku
  • Pefloksacyna – w trakcie posiłku
  • Roksytromycyna – 30 minut przed posiłkiem
  • Spiramycyna – niezależnie od posiłku
  • Tetracyklina – 1 godzina przed lub 2 godziny po posiłku, unikać popijania leku napojami mlecznymi
  • UWAGA:
    W czasie i po antybiotykoterapii należy stosować leki osłonowe zawierające żywe szczepy bakterii Lactobacillus rhamnosus, wchodzące w skład normalnej, fizjologicznej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego człowieka dla utrzymania prawidłowego składu mikroflory jelitowej.

    Lactobacillus rhamnosus są to szczepy probiotyczne, to znaczy takie, które poprawiają stan zdrowia człowieka. Bakterie probiotyczne zapewniają właściwą równowagę mikroflory bakteryjnej przewodu pokarmowego, szczególnie wtedy, gdy jest ona zniszczona np. na skutek leczenia antybiotykami.

    Źródło: Puls Farmacji, 30 wrzesnia 2008r.

     
    Wersja do druku



    Zamieścił/a: Adam Zimny